VUOSI 2011

OHJELMA 18.-20.3.2011

Perjantai 18.3.


17.00 Suomen Akatemian tiedekahvila ● Kahvila Juttua - Vapaa pääsy

Akatemiaprofessori Pertti Alasuutari (Tampereen yliopisto)

Mökkihulluus – suomalainen erikoisuus?

Keskustelun johdattelijana Risto Alatarvas

______________________________________________________

 

19.00 Avajaiskonsertti ● Lentua-sali - Liput 15/10 €

Henri Dutilleux (s. 1916):

Jousikvartetto Ainsi la Nuit (1976)

Nocturne - Parenthèse I
Miroir d'espace - Parenthèse II
Litanies - Parenthèse III
Litanies II - Parenthèse IV
Constellations
Nocturne II
Temps suspendu


*** Väliaika ***

 

Alexander von Zemlinsky (1871-1942):

Jousikvartetto no. 2 op. 15 (1913-1915)

Sehr mässig
Adagio
Schnell
Allegro molto

 

Meta4 

Lauantai 19.3.


9.00 Avaus ja alustukset ● Pajakka-sali - Vapaa pääsy

Avaus:
Pro Kuhmo Oy:n toimitusjohtaja Tuulikki Karjalainen
Suomen Akatemian pääjohtaja Markku Mattila

Alustajat:
Laura Assmuth
Ahti Ahonen

______________________________________________________

 

10.30 Musiikkituokio ● Lentua-sali - Vapaa pääsy

Joseph Haydn (1732-1809):

Jousikvartetto C-duuri op. 76 nro 3 ”Keisari” (1797)

Poco adagio (Cantabile) - muunnelmat 1-4
Menuetti (Allegro) - Trio
Finaali (Presto)

 

Meta4

______________________________________________________

 

11.20 Alustukset II ● Pajakka-sali - Vapaa pääsy

Alustajat:
Helena Kahiluoto
Heikki Laitinen

______________________________________________________

 

12.40 Lounastauko

______________________________________________________

 

14.00 Alustukset III ● Pajakka-sali - Vapaa pääsy

Alustajat:
Pertti Alasuutari
Pirjo Näkki

______________________________________________________

 

15.15 Musiikkituokio ● Lentua-sali - Vapaa pääsy

Johann Sebastian Bach (1685-1750):

Italialainen konsertto

Allegro
Andante
Presto

 

Valeria Resjan, piano

______________________________________________________

 

16.00 Alustukset IV ● Pajakka-sali - Vapaa pääsy

Alustajat:
Kirsi Saastamoinen
Mika Aaltola

______________________________________________________

 

19.00 Pääkonsertti ● Lentua-sali - Liput 15/10 €

Jean-Philippe Rameau (1683-1764):

L’Egyptienne & Menuet
(Nouvelles Suites de Piéces de Clavecin, 1728)

Gigue en rondeau & 2me Gigue en rondeau
(Pieces de clavecín, 1724)

 

Claude Debussy (1862-1918):

Hommage á Rameau (Images I, 1905)

La terrasse des audiences du claire de lune (Preludes II)

Ondine (Preludes II)

 

Felix Mendelssohn (1809-1847):

Variations serieuses op. 54

 

*** Väliaika ***

 

Johannes Brahms (1833-1897):

Fantasies op. 116

Capriccio
Intermezzo
Capriccio
Intermezzo
Intermezzo
Intermezzo
Capriccio

 

Franz Liszt (1811-1886):

Mefisto vals

 

Valeria Resjan, piano 

Sunnuntai 20.3.


9.00 Loppukeskustelu ● Pajakka-sali - Vapaa pääsy

Keskustelun johdattelijana: Risto Alatarvas

______________________________________________________

 

11.00 Päätösmusiikki ● Lentua-sali - Vapaa pääsy

Wolfgang Amadeus Mozart:

Sonaatti C-duuri (KV330)

I. Allegro moderato

 

Franz Liszt:

Loreley

 

Pjotr Tšaikovski:

Helmikuu (Vuodenajat)

 

Valeria Resjan, piano

_______________________________________________

 

11.30 Lounas

 


 

>> Kuvat Ihminen ja Kosmos 2011

 

 

KOSMOKSEN TEKIJÄT

Mika Aaltola on Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus -tutkimusohjelman ohjelmajohtaja. Aaltolan erityisaluetta ovat Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikka, suurvaltapolitiikka, Suomen ulkopolitiikka, uskontojen maailmanpoliittinen vaikutus, humanitarismi ja kansainvälinen terveys.

Ahti Ahonen on johtanut Oulun kaupunginteatteria vuodesta 2006 alkaen. Hän on johtanut aiemmin Rauman, Joensuun ja Rovaniemen kaupunginteattereita. Ahonen on vieraillut ohjaajana useissa teattereissa. Ahonen sai Rovaniemen kaupungin ja Rovaniemen maalaiskunnan yhteisen kulttuuripalkinnon vuonna 2001. Vuosina 2010–2012 Ahti Ahonen toimii valtion näyttämötaidetoimikunnan puheenjohtajana ja taiteen keskustoimikunnan jäsenenä.

Akatemiaprofessori Pertti Alasuutari on kiinnostunut yhteiskuntaelämän kulttuurisista ulottuvuuksista ja erityisesti niiden kytköksistä valtaan ja politiikkaan. Erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat arkielämä ja identiteetin rakentuminen, median vastaanotto- ja yleisötutkimus, globalisaation kulttuuriset ulottuvuudet, yhteiskunta- ja kulttuuriteoria sekä sosiaalitutkimuksen metodologia.

Akatemiatutkija, dosentti Laura Assmuth työskentelee Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksella. Assmuthin akatemiatutkija-projekti on ”Erilaiset maaseudut: etnografioita muutoksesta Suomessa, Virossa, Ukrainassa ja Venäjällä”.

Tomas Djupsjöbacka (s. 1978) on alunperin Länsi-Helsingin Musiikkiopiston kasvatteja. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa prof. Martti Rousin ja Marko Ylösen johdolla ja myös Sveitsissä Patrick Demengan oppilaana Lausannen konservatoriossa. Kamarimuusikkona Djupsjöbacka on esiintynyt lähes kaikilla suomalaisilla musiikkijuhlilla. Hän on jousikvartetti Meta4:n jäsen. Tomas on Euroopan Kamariorkesterin jäsen. Hänellä on käytössään viulunrakentaja Ilkka Wainion omistama Vincenzo Postiglionen 1857 Napolissa rakentama sello.

Helena Kahiluoto työskentelee erikoistutkijana Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa (MTT). Hän tutkii Suomen Akatemian Ilmastonmuutos – vaikutukset ja hallinta -tutkimusohjelmaan kuuluvassa hankkeessaan ilmaston¬muutokseen sopeutumista maatalouden ja biodiversiteetin näkökulmasta.

Atte Kilpeläinen aloitti viuluopintonsa 4-vuotiaana Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa ja kahdeksan vuotta myöhemmin vaihtoi soittimekseen alttoviulun. Helsingin Konservatorion ja Sibelius-Akatemian opettajina olivat Pirjo Suonio, Lauri Poijärvi, Sari Aalto ja Jouko Mansnerus. Hän opiskeli myös Kölnin musiikkikorkeakoulussa professori Rainer Moogin johdolla ja suoritti diplomitutkintonsa parhain mahdollisin arvosanoin 2004. Kilpeläinen on soittanut lukuisissa orkestereissa, mm. Helsingin Kaupunginorkesteri (alttoviuluryhmän äänenjohtaja vuodesta 2005), Helsingin Festivaaliorkesteri ja Virtuosi di Kuhmo, jonka jäsenenä hän on soittanut v. 2000 lähtien. Ulkomailla tärkeimpinä kokoonpanoina ovat olleet Mahler Chamber Orchestra ja Kölnin oopperaorkesteri (Gürzenich Orchester). Kamari¬muusikkona hän on esiintynyt useissa Euroopan maissa ja kaudesta 06/07 lähtien hän on Meta4:n jäsen. Atte Kilpeläinen soittaa OKO:n taidesäätion omistamaa Guidantus-alttoviulua.

Heikki Laitinen on Sibelius-Akatemian kansanmusiikin emeritusprofessori sekä kansanmusiikin esittäjä, säveltäjä ja kouluttaja. Hän on esiintynyt niin pelimannina, vanhojen virsien laulajana kuin performanssitaiteilijanakin esimerkiksi Suomussalmiryhmän ja haitarinsoittaja Kimmo Pohjosen kanssa. Hänen esityksiinsä kuuluu usein tilanteeseen liittyvää improvisaatiota.

Meta4 perustettiin vuonna 2001. Vuonna 2004 Meta4 voitti arvostetun Dmitri Šostakovitš -kilpailun Moskovassa, ja kvartetille myönnettiin erikoispalkinto kilpailun parhaasta Šostakovitš -tulkinnasta. Kvartetin menestys jatkui Joseph Haydn -kilpailun voitolla Wienissä vuonna 2007, jona vuonna kvartetille myönnettiin myös Suomi-palkinto. Uusin meriitti ryhmällä on nimitys BBC:n New Generation Artists -ohjelmaan vuosiksi 2008-2010. Meta4 on konsertoinut mm. Wienissä (Mozart Saal), Lontoossa (Wigmore Hall), Madridissa (Auditorio Nacional) ja New Yorkissa (Carnegie Hall). Kotimaassa ryhmä on esiintynyt mm. Helsingin Juhlaviikoilla, Turun ja Mäntän Musiikkijuhlilla sekä Kuhmon Kamarimusiikissa, jonka residenssikvartettina yhtye toimii. Meta4 on Oulunsalo Soi -musiikkijuhlien taiteellinen johtaja. Kvartetin tärkeimpiä opettajia ovat olleet Hatto Beyerle ja Johannes Meissl. Meta4 on opiskellut myös Eurooppalaisessa Kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA). Meta4 konsertoi aktiivisesti ympäri maailmaa tärkeimmissä musiikkikaupungeissa ja konserttisaleissa.

Pirjo Näkki työskentelee VTT:llä sosiaalisen median ja käyttäjäkeskeisen suunnittelun tutkijana. Näkki toimi tutkijana vuoden 2010 lopussa päättyneessä Suomen Akatemian Jokapaikan tietotekniikka ja monimuotoinen viestintä -tutkimusohjelmaan kuuluneessa Kansalaismedia Somus -hankkeessa.

Minna Pensola aloitti viulunsoiton Helsingin Konservatoriossa opettajinaan Jerzy Blaszkiewicz ja Leonid Mordkovich. Vuosina 1995-2001 hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa professori Kaija Saariketun johdolla. 2001-2004 hän täydensi opintojaan Zürichin musiikkikorkeakoulussa ensin professori Ana Chumachenkon ja sittemmin professori Josef Rissinin luokalla. Hän sai III palkinnon NordSol (Nordic Soloist)-kilpailussa 1997 ja II palkinnon Kuopion viulukilpailussa 2005. Hän esiintyy kamarimuusikkona ja solistina sekä on jousikvartetti Meta4:n jäsen. Minna Pensola on toiminut Sysmän Suvisoiton taiteellisena johtajana vuodesta 2006 lähtien. Pensolan soitin on Sysmän Osuuspankin omistama A. Bellosio-viulu vuodelta 1770.

Valeria Resjan on opiskellut pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa Hamsa Al-Wadi Juriksen johdolla ja Madridissa Dmitri Baškirovin luokalla. Useat kotimaiset ja kansainväliset kilpailumenestykset ovat tukeneet hänen tietään monipuoliseksi taiteilijaksi niin soolopianistina, kamarimuusikkona ja orkesterien solistina Suomessa ja ulkomailla. Hän toimii pianonsoiton ja säestyksen lehtorina Helsingin ammatti¬korkeakoulu Metropoliassa. Kuhmon Kamarimusiikin taiteilijana Valeria on ilahduttanut yleisöä useana vuonna.

Kirsi Saastamoinen on koreografi ja tanssin tutkija. Hän valmistelee väitöstutkimusta koreografian vuorovaikutteisista mahdollisuuksista Teatterikorkeakoulun Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksessa. Viimeisen kymmenen vuoden ajan Saastamoinen on toiminut Tanssin mainetekopalkinnon 2010 saaneen kajaanilaisen Routa-ryhmän taiteellisena johtajana.

Antti Tikkanen aloitti viulunsoiton 7-vuotiaana Jokilaaksojen Musiikkiopistossa Oulaisissa Tomasz Orzechin oppilaana. Sittemmin hän siirtyi Sibelius-Akatemiaan vuonna 1997 aluksi Lajos Garamin oppilaaksi ja vuosina 2000-2005 hän opiskeli prof. Mi-Kyung Leen luokalla. Antti on myös opiskellut Kuhmon Viulukoulussa Zinaida Gilelsin ja Lyonin Konservatoriossa Pavel Vernikovin johdolla. Antti Tikkanen esiintyy kamarimuusikkona ja solistina sekä on jousikvartetti Meta4:n jäsen. Antti Tikkasella on käytössään Sibelius-Akatemian omistama Stradivarius-viulu 1690-luvulta.

 Teema

Järjestäjät